50+ Bootcamp iets voor u? 

1. Bewegen vertraagd de processen van het ouder worden: 

Het menselijk lichaam ondergaat tal van veranderingen naarmate het ouder wordt. Vaak zijn de eerste tekenen van veroudering merkbaar in het bewegingsapparaat. Door te bewegen kunnen een aantal belangrijke verouderingsprocessen worden vertraagd. 

- Afname botdichtheid
Naarmate we ouder worden neemt de botdichtheid af, dit is een onvermijdelijk proces. Een goed en herkenbaar voorbeeld hiervan is botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Met bewegen wordt dit proces vertraagd, dit scheelt botbreuken bij een val. 

- Afname spiermassa: 
Ook de hoeveelheid spiermassa neemt af naarmate we ouder worden. Met als gevolg minder spierkracht. Aangezien de spieren de verbrandingsmotor van het lichaam zijn, heeft een afname van de spiermassa tot gevolg dat de verbranding vermindert. Als het voedingspatroon niet wordt aangepast zal dit leiden tot een toename van het gewicht. 

- Afname conditie: Ook de conditie wordt minder naarmate we ouder worden. Waar we vroeger zonder moeite een stuk konden wandelen, kost dat nu meer energie en gaat het minder makkelijk dan vroeger. Dat is ook niet zo gek, want vanaf ons 40e levensjaar wordt het uithoudingsvermogen met ongeveer 9% per decennium(10 jaar) verminderd, na het 70e levensjaar is dat zelfs 20% per decennium. Door te bewegen houdt u uw conditie op peil. 

- Afname lenigheid 
Rem je stramheid, en blijf lenig en soepel. Dit is van belang in het dagelijks leven. Denk maar aan de sokken en schoenen aantrekken. Maar ook dingen pakken vanuit hoge keukenkastjes, wanneer de armen niet meer goed omhoog gestrekt kunnen worden dan wordt dit steeds lastiger. 

Als u op latere leeftijd begint met bewegen en sporten, heeft dat wel degelijk heel veel trainingseffect op botten, spieren en conditie. Conditie en spierkracht zullen merkbaar verbeteren. 

Op welke plek zet u gezondheid en welke stappen gaat u nu dit weet zetten?